Perenner för solitärbin

”Lammöron är en lite udda perenn som inte får fattas hos solitärbientusiasten”. Så skrev jag i Yrfän, en populärvetenskaplig tidskrift om insekter. Än är det inte försent att titta in hos grannen och se om du kan få eller byta till dig några fina insektsperenner. Snart är det sommar igen och då vill du ju att solitärbina hänger i just din trädgård. Här presenterar jag tre favoritperenner, i boken Trädgårdsmyller finns ett helt kapitel om perenner.

På lammöron kan storullbiet hämta både föda och bomaterial. Honorna plockar håren från bladen och fodrar boet med.

Både hanar och honor hämtar också nektar i blommorna. Det här är stora fina solitärbin som du gärna vill ha i din trädgård. Lammöronen lockar också pälsbin, både örtagårdsbi och dånpälsbi flyger på lammöron liksom de långtungade humlorna. Vallhumlan ser jag ofta på lammöron. Tänk på att en del typer av lammöron är framtagna för att fungera som marktäckare och de blommar inte. Välj en klon som du vet blommar.

En annan vacker och lättodlad insektsperenn är stjärnflocka. Den lockar citronbin och andra solitärbin med små munnar, liksom fjärilar, humlor och guldbaggar. Ja, allt trevligt du kan önska av insekter!

Bilderna visar citronbin på den klassiska ljusrosa stjärnflockan, men den finns numera i många nyanser från vitt, över rosa och aprikos till mörkaste vinrött.

Både humlor och solitärbin älskar nävorna. Det går bra med alla sorter, typer och färger. Jag är särskilt förtjust i blodnävan. Den blommar så länge. I somras kom ett dånpälsbi på besök. Annars brukar blodnävan locka små solitärbin.

Kråkvicker och blodnäva, fint tillsammans.

Sist en bild från boken Trädgårdsmyller.

Lammöron förökar sig med både frö och sidoskott och stjärnflocka är lätt att dela, liksom nävorna. Garanterat bisurr i trädgården nästa år, annars får du skriva till mig och klaga. Kontakt

Du gillar kanske också...