Trädgårdsmyller — vandringar och föreläsningar sensommar och höst 2019

Föreläsningarna handlar om biologisk mångfald i trädgården och särskilt de insekter som hjälper oss med pollinering och biologisk bekämpning. Boka en egen föreläsning! Kontakta mig här.

Jag är hortonom och utbildad journalist med över 30 års erfarenhet av trädgårdsodling. Jag medverkar regelbundet trädgårdstidningar, håller föredrag och leder trädgårdsvandringar, ofta med insekter som tema. Jag har en egen trädgård och är medlem i en gemensamhetsodling där vi experimenterar med fröblandningar och skötselmetoder för ängar, blommande gräsmattor och blommande gröngödsling. Och odlar grönsaker förstås. Jag föreläser även för yrkesodlare.

På föreläsningarna visar jag bilder ur boken Trädgårdsmyller och berättar om humlor, solitärbin, nyckelpigor och andra fina och nyttiga insekter. Vi går igenom de viktigaste beståndsdelarna i en mångfaldsträdgård: perenner, frukt- och bär, blommande gräsmattor och vilda hörn. Det blir konkreta förslag på växter, sorter och odlingsmetoder samt något om att bygga insektshotell. Provläs min bok Trädgårdsmyller här. Köp boken här eller där böcker säljs.

Ibland handlar föreläsningarna om något annat, men alltid om att odla med ekologiska metoder och att bjuda in naturen i trädgården.

Förslag på andra föreläsningar:
– Odla dina egna superbär. Goda odlingsråd för vanliga och ovanliga bärslag.
– Odla ekologiskt i trädgården
– Vattenbesparande odlingsteknik och torktåliga växter

Mer information om föredragen hittar du på respektive arrangörs webbsida när det närmar sig. Jag kommer att länka här. Alltid bokbläddring och bokförsäljning.

Lördag den 31 augusti. Trädgårdsvandring i Matparken, Gottsundagipen, Uppsala
I samband med Matparkens skördefest och 10-års jubileum håller jag en mångfaldsvandring. Vi tittar på levande varelser ovan och under jord. Och pratar om hur daggmaskar, nyckelpigor och andra småkryp hjälper oss i grönsaksodlingen. https://www.facebook.com/events/733048307112760/

Söndagen den 15 september. Wiiks slott utanför Uppsala.
Skördemarknad och korta inspirationsföredrag i det fria om ängar och blommande gräsmattor. Hur du skapar ängen och vad den betyder för humlor, solitärbin och fjärilar!

Onsdagen den 18 september kl 18. Biotopia, Vasagatan 4, Uppsala Trädgårdsmyller, insekterna som hjälper dig att odla. Upplandskretsen av Sällskapet Trädgårdsamatörerna arrangerar i samarbete med Biotopia och Entomologiska föreningen i Uppland. Öppet för alla. http://www.upplandskretsensta.n.nu/

Lördagen den 21 september, Billsta kolonilottsförening, Västerås. Föredrag om Trädgårdsmyllret i det fria med levande växter och insekter. Endast för medlemmar.

Måndagen den 7 oktober. Orsa
Föreläsning om biologisk mångfald över och under jord på kursen Trädgård i norr. Mora Folkhögskola arrangerar. Öppet endast för kursdeltagare.

Onsdagen den 16 oktober kl 18. Solhems handelsträdgård Fellingsbro
Föredrag Vattenbesparande odlingsteknik och torktåliga växter. Arboga trädgårdsförening och Solhems handelsträdgård arrangerar. Alla välkomna!

Lördagen den 26 oktober. Stockholm kl 13.00
Föredrag om Trädgårdsmyllret och att skapa en mångfaldsträdgård. Mer info här http://www.sta-stockholm.se/programsida Anmäl er till gertrud.m.sandberg@gmail.com. Alla välkomna, entré.

Lördagen den 2 november Tollare folkhögskola, Stockholm.
Föredrag om Trädgårdsmyllret med särskild tonvikt på pollinerare. Inspirationshelg för Naturskyddsföreningens medlemmar inom kampanjen Rädda bina. Anmälan till Naturskyddsföreningen.

Onsdagen den 6 november. Rödakorsgården i Norrtälje kl.18.30 – ca kl. 21.00
Föredrag om Trädgårdsmyllret och att skapa en mångfaldsträdgård. Kostnad 50 kr, då ingår kaffe/te och kaka. Serveras från kl. 18.15. http://www.norrtaljetradgardsforening.se/381004316

Lördag den 16 november. Hägersten, Stockholm. Odla ekologiskt i trädgården. Vintervikens kolonilottsförening arrangerar.

Tisdagen den 19 november kl 19-21. Stora salen, Kulturhuset (fd Folkets hus) Huddinge C.
Föredrag om Trädgårdsmyllret och att skapa en mångfaldsträdgård. Kostnad: 100:- för medlemmar, 150:- för icke medlemmar. Sista anmälningsdag: 14 november. Anmälan sker genom biljettbokning hos Simple signup, på denna länk: https://www.simplesignup.se/private_event/154088/1054171102
https://hu-bo-tradgard.org/event/forelasning-tradgardsmyller-att-skapa-en-insektstradgard/

Du gillar kanske också...